Leave a comment

Детски психолог – Петстъпен процес за 6 седмици

16

Детски психолог – Петстъпен процес за 6 седмици

Тази статия е по системата на Андрю Фулър. Тя може да се прилага при деца 13г. и нагоре за промяна на нагласи, настроения, решаване на конфликти, кризата на юношеството и др.

Стъпка 1 Дайте си почивка. Най-мъдрият избор е да си дадете почивка. Има случаи, когато в непрекъснатия си стремеж да разрешим даден проблем, ние го влошаваме. Ако се оттеглите, без да се намесвате, това ще ви даде възможност да видите проблема с нови очи и да обмислите нова реакция. Внимание, когато родителят вземе решение да не се намесва, проблемът може временно да ескалира. Намерете време през тази първа седмица да излезете и да направите нещо полезно за вас самите. Семействата се променят само тогава, когато родителите променят поведението си.

Стъпка 2 Чувството за приобщеност е същността на здравия характер. Ако правите това, което винаги сте правили, ще получавате резултата, който винаги сте получавали. Пътят към преоткриване на семейството трябва да започне с някакво необичайно наичнание, чрез което да изградите взаимоотношенията си с детето.Измислете нещо, което  би  радвало и двамата да правите заедно. Трябва да е нещо необикновено. Отделете поне 20 мин. лично време, без никакви искания, натяквания – детето да има водеща роля и никой да не се намесва в заниманието.

Стъпка 3 Увеличете броя на „моля те, направи това и това“. Никой не може да се научи да помага, ако не му се даде възможност. Постарайте се молбата да звучи любезно и мило, независимо за какво става въпрос. Демонстрирайте сътрудничество.

Стъпка 4 Опишете целта в не повече от три изречения. Нека целта е само една и изразете това, което искате да видите, а не това което не искате. Изреченито да започва с „Искам да…“ Целите трябва да са кратки, точни и насочени към започване на нещо. В тази стъпка наблюдавайте детето. Обърнете внимание кога проблемът не възниква. Какво се случва, когато проблемът не е налице. Например какво се случва, когато детето изглежда по-весело?

Стъпка 5 Промяната трябва да се осъществи чрез трансформирането на страха, подкупа и отвличане на вниманието съответно в похвала, в създаването на навици и в мотивация. Създаване на ритуали. Ритуалите са  действия, които семейството извършва, независимо от прищевките на живота. Ритуалите може да са обикновени – разходка след вечеря, филм във вторник и т.н. Силата на ритуалите е в това, че съдържат недвусмислено послание: в тази къща правилата са такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *